Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΟΗ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΤΗΣ ZEOPROFIT HELLAS ΣΤΑ ΠΑΧΥΦΥΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ZEOPROFIT.


Η Αλόη Βέρα μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες. Η Αλόη Βέρα είναι ένα παχύφυλλο, σαρκώδες (χυμώδες) φυτό. Όπως και τα άλλα σαρκώδη φυτά (όπως ο κάκτος), συγκρατεί πολύ νερό στα φύλλα και στο μίσχο της. Τα φυτά αυτά είναι ικανά να επιβιώνουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς νερό. Ακόμη και στην έρημο.


Κάποια από τα φυτά Αλόη Βέρα, ανθίζουν το καλοκαίρι. Τα λουλούδια αυτών των φυτών έχουν μακρύ μίσχο και το χρώμα τους είναι βαθύ κόκκινο. Τα λουλούδια βγαίνουν στο κέντρο του φυτού. Πολλά από αυτά τα φυτά δεν έχουν καθόλου μίσχο ή ο μίσχος τους είναι πολύ κοντός. Τα φύλλα τους είναι παχιά και σαρκώδη. Το χρώμα των φύλλων ποικίλει από πράσινο έως γκριζοπράσινο. Όλα τα φύλλα της Αλόης αναπτύσσονται γύρω από ένα κοινό σημείο.
Κάποιες ποικιλίες αυτών των φυτών έχουν λευκές κηλίδες στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων τους. Η περιφέρεια των φύλλων των φυτών είναι οδοντωτή. Στην Ταϊλάνδη είναι γνωστά ως φυτά "της ουράς του κροκοδείλου", καθώς μοιάζουν με ουρά κροκόδειλου.
Η Αλόη Βέρα είναι ανθεκτική στα επιβλαβή έντομα. Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιείται ως φάρμακο φυτικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται επίσης και ως αρτυματικό φυτό (στο μαγείρεμα ή ως καρύκευμα).


Η Αλόη Βέρα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο λόγω της σημασίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Η φροντίδα που χρειάζεται το φυτό είναι ελάχιστη.
Στην επιφάνεια του φυτού αναπτύσσεται ένας μύκητας που ονομάζεται "Arbascular Mycorrhiza" (δενδρόμορφη μυκόρριζα). Ο μύκητας αυτός εισέρχεται στο φυτό και βοηθά στην αύξηση της εξαγωγής καλίου και άλλων χρήσιμων στοιχείων από το έδαφος. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος το φυτό έχει τόσο μεγάλη θεραπευτική σημασία.


Προετοιμασία του εδάφους


Η προετοιμασία του εδάφους για την καλλιέργεια της Αλόης είναι απλή και εύκολη.
Αρχίζει με 1 ή 2 οργώματα. Τα οργώματα δε χρειάζεται να είναι βαθιά. Καθώς το ριζικό σύστημα της Αλόης είναι επιφανειακό και αναπτύσσεται σε πλάτος και όχι σε βάθος, όργωμα σε βάθος 20 με 30 εκατοστά είναι αρκετό.
Όπως και σε άλλες καλλιέργειες, η χρονική απόσταση ανάμεσα στα δύο οργώματα πρέπει να είναι περίπου 2 εβδομάδες. Ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο όργωμα εμφανίζονται τα αγριόχορτα από τους σπόρους που περιέχει το χώμα. Το δεύτερο όργωμα καταστρέφει τα περισσότερα από αυτά και το χώμα παραμένει καθαρό από αγριόχορτα. Στη συνέχεια ακολουθεί ίσιωμα του εδάφους.

Εποχή φύτευσης


Τα φυτά της Αλόη Βέρας μπορούν να φυτευθούν όλο το χρόνο, εκτός από τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριος έως Φεβρουάριος). Τη φύτευση των φυτών ακολουθεί ένα καλό πότισμα.


Λίπανση


Γενικά η Αλόη Βέρα ανταποκρίνεται θετικά στη χρήση κοπριάς ή κομπόστ ως λιπάσματος. Περίπου 1 με 1,5 τόνος κοπριάς ή κομπόστ ανά στρέμμα μπορεί να προστεθεί κατά την αρχική φάση προετοιμασίας του εδάφους. Επίσης, τα επόμενα χρόνια μπορούμε να προσθέτουμε επιπλέον κοπριά ή κομπόστ.
Παρ' όλα αυτά, το φυτό αποδίδει και χωρίς τη χρήση κοπριάς ή κομπόστ.
Επίσης, αν υπάρχει διαθέσιμη στάχτη από καθαρά ξύλα κατά τη φάση της φύτευσης, μπορείτε να τη προσθέσετε στους λάκκους κατά τη διαδικασία της φύτευσης.
Τοποθέτηση ζεολίθου κοκκομετρίας 0,5-1mm είναι το ιδανικό καθότι αποκτά όλα τα ευεργετήματα του ζεολίθου.

Άρδευση και πότισμα


Τα φυτά της Αλόης Βέρα αντέχουν μεγάλες περιόδους χωρίς πότισμα. Η άρδευση όμως στις κρίσιμες φάσεις ανάπτυξης του φυτού είναι ουσιαστικός παράγοντας επιτυχίας της καλλιέργειας.
Η πρώτη άρδευση θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη φύτευση. Θα πρέπει να ακολουθήσουν 2 με 3 αρδεύσεις μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το φυτό έχει πιάσει.
Στη συνέχεια, απαιτούνται μόνο 4 με 6 αρδεύσεις ανά έτος. Θα πρέπει να αφήνουμε το χώμα να ξεραθεί εντελώς πριν το επόμενο πότισμα.
Αν υπάρχει διαθέσιμο νερό, μπορείτε να ποτίσετε ελαφρά την Αλόη Βέρα μετά το κόψιμο/συγκομιδή των φύλλων της. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά γενικά βοηθά.
Το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες Αλόης είναι το υπερβολικό πότισμα. Τα συμπτώματα γίνονται ορατά με τη μορφή καφέ ή μαύρο κηλίδων στα φύλλα της Αλόης. Αν συνεχίσουμε να ποτίζουμε τότε τα φύλλα γίνονται κίτρινα και πέφτουν.
Επίσης όταν υπάρχει υπερβολικό πότισμα, τα φύλλα αναπτύσσονται επίπεδα και όχι προς τα πάνω, που είναι το κανονικό.
Σταματήστε το πότισμα αν δείτε τέτοια σημάδια.


Καθαρισμός εδάφους από αγριόχορτα


Θα πρέπει να φροντίζετε ότι το έδαφος είναι καθαρό από αγριόχορτα. Η πρώτη αφαίρεση των αγριόχορτων και το πρώτο σκάλισμα πρέπει να γίνει μέσα στον πρώτο μήνα μετά τη φύτευση των φυτών. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να φροντίζετε να αφαιρείτε τα αγριόχορτα. Επίσης κάθε χρόνο θα πρέπει να κάνετε δύο τουλάχιστον ελαφρά σκαλίσματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, θα πρέπει να αφαιρείτε τα άρρωστα και χαμηλής απόδοσης φυτά και να τα αντικαθιστάτε με άλλα νέα.


Συγκαλλιέργεια - Αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου


Κατά τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, επειδή τα φυτά είναι ακόμη μικρά, περισσότερο από το 40% της επιφάνειας του εδάφους παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χώρο και ενδιάμεσα να σπείρουμε όσπρια, σουσάμι, κολίανδρο ή κύμινο. Ειδικά τα όσπρια θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.
Η συγκαλλιέργεια θα πρέπει να γίνεται μόνο τον πρώτο χρόνο. Αν προσπαθήσετε να την κάνετε και τα επόμενα χρόνια, τότε θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στα φυτά και θα επηρεαστεί η ποιότητα και η ποσότητα των φύλλων της Αλόης.

ZEOPROFIT HELLAS , 2ο km Thessaloniki - Halkidona, Postal code: 57007 Thessaloniki Greece e-mail : apothiki@zeoprofit.gr Tel. + (0030) 2391300761-2 Mobile / Viber (0030)6974366443

Please publish modules in offcanvas position.