Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΨΥΧΑΝΘΗ

Η χρήση του ζεόλιθου στα ψυχανθή και οι τρόποι λίπανσης με τα προϊόντα της ZEOPROFIT HELLAS. 

Γενικά, τα ψυχανθή δεν χρειάζεται (για μέση απόδοση) Ν-λίπανση, γιατί τους προμηθεύουν άζωτο τα βακτήρια που συμβιούν στις ρίζες τους (φυμάτια). Επειδή η αζωτοδέσμευση είναι συνήθως μικρή (0-5kg N/στρ/έτος) εκτός από τη μηδική (0-25kg N/στρ/έτος), για υψηλές αποδόσεις χρειάζεται ισχυρή Ν-λίπανση. Για ένα καλό ξεκίνημα, όταν η δράση των βακτηρίων λόγω του ψύχους δεν έχει αρχίσει ακόμη, χρειάζεται οπωσδήποτε μια μικρή δόση αζώτου (1-2kg N/στρ).
Αν ένα είδος ψυχανθούς καλλιεργηθεί για πρώτη φορά σε ένα χωράφι, τότε πρέπει ο σπόρος να εμβολιασθεί με το κατάλληλο βακτηρίδιο.


Τα ψυχανθή είναι πολύ απαιτητικά σε ασβέστιο (Ca), αφού μπορούν να παραλάβουν όσο και Κάλιο. Πέρα από τα λιπάσματα που περιέχουν Ca μπορεί να χρησιμοποιηθεί και γύψος ή ακόμη και ασβεστόλιθος (σε όξινα εδάφη). Τα ουδέτερης αντίδρασης εδάφη που είναι πλούσια σε Ca είναι πολύ κατάλληλα για τα ψυχανθή. Αν όμως έχουμε pH>7 (ασβεστούχα εδάφη) μπορεί να παρουσιασθεί έλλειψη Fe (ή Mn) που διορθώνεται με ψεκασμούς από το φύλλωμα. Επίσης, καλό είναι να επιλέγονται ποικιλίες ανθεκτικές στις χλωρώσεις. Τα κίτρινα λούπινα και μερικά φιστίκια είναι ευαίσθητα.


Τα ψυχανθή έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θείο (S). Σχεδόν απαιτούν όσο και φώσφορο, γι’ αυτό αντιδρούν καλύτερα σε λιπάσματα που περιέχουν θείο ( υπερφοσφωρικό, θειική αμμωνία κλπ.) . Τα ψυχανθή έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε Β, που πρέπει να προστίθεται με λίπανση, ιδίως, αν το pH του εδάφους είναι υψηλό.
Αν και τα ψυχανθή έχουν την ικανότητα να κάνουν τα θρεπτικά στοιχεία πιο προσιτά και να εκμεταλλεύονται και το υπέδαφος (βαθύ ριζικό σύστημα), εν τούτοις πρέπει, για υψηλές αποδόσεις να είναι το έδαφος καλά εφοδιασμένο σε P,K, κλπ.
Η λίπανση των ψυχανθών μπορεί να στηριχθεί στις ποσότητες των θρεπτικών που απομακρύνουν από το έδαφος.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΣΟΛΙΩΝ


Φθινόπωρο-Χειμώνας: μετά τη συγκομιδή
Σκόρπισμα στην επιφάνεια του χωραφιού όλων των οργανικών υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Αν θέλετε, μπορείτε να φέρετε στο χωράφι σας υπολείμματα από άλλα χωράφια που οι ιδιοκτήτες τους συνήθως πετούσε ή καίνε. Το υλικό είναι πολύτιμο βοήθημα για τη γονιμότητα του χωραφιού. Οι ισχυρισμοί ότι το καίνε για να μειώσουν τους μολυσματικούς παράγοντες δεν είναι σοβαροί.
Απεναντίας η κομποστοποίηση τους θα δώσει την ευκαιρία στους ανταγωνιστές τους να αναπτυχθούν και να μεταφερθούν στο χωράφι για να ελέγξουν την άλλη χρονιά τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών.
Το υλικό ψεκάζεται με διάλυμα TORFOVIT (10lit/στρ) με πυκνότητα 10% και με προσθήκη ζεόλιθου (100kg/στρ). Μετά από 2 εβδομάδες παραχώνεται με ελαφριά φρέζα. Η ποσότητα για την πρώτη χρονιά πρέπει να είναι αυτή. Στις επόμενες χρονιές (μετά το πέρας της 3ετίας), οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν δραστικά γιατί το έδαφος θα έχει αποκτήσει ωφέλιμους μικροοργανισμούς σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Άνοιξη: πριν από τη σπορά
Δύο εβδομάδες πριν από τη φύτευση εφαρμόζουμε το TORFOVIT (2lit/στρ) με ψεκασμό του εδάφους για να αναγκάσουμε τους σπόρους των αγριόχορτων να βλαστήσουν. Μετά από 2 εβδομάδες από τον ψεκασμό κάνουμε μια ελαφριά φρέζα για να παραχώσουμε όλα τα αγριόχορτα και είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, η χρήση ζιζανιοκτόνων για την καταπολέμηση των αγριόχορτων. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν συμβιβάζεται από τη μια μεριά η ανάγκη αύξησης της οργανικής ουσίας του εδάφους και από την άλλη η διασπορά τοξικών ουσιών που είναι επιβλαβείς για τους οργανισμούς του εδάφους.

Σπορά:
Τοποθετούμε τον σπόρο ανά 5kg σε μια αυθεντική πλαστική σακούλα στην οποία προσθέτουμε και 10gr ζεόλιθο σε πούδρα. Ανακατεύουμε τη σακούλα πάνω-κάτω για να πάει ο ζεόλιθος στην επιφάνεια των φασολιών που θα σπείρουμε. Στη συνέχεια φυτεύουμε τους σπόρους. Σκοπός μας είναι με το ζεόλιθο να προστατέψουμε το νεαρό φυτό στη πρώτη του επαφή με τα παθογόνα του εδάφους και να αυξήσουμε τη βλαστική του ικανότητα.
Εναλλακτικά μπορούν να ψεκαστούν με το διάλυμα του TORFOVIT 1% ή να τα μουσκέψουν για μισή ώρα. Σε περίπτωση προσβολής από παθογόνα οι χρόνοι τετραπλασιάζονται.

Ανάπτυξης φυτείας: Ψεκασμοί φυλλώματος
Κάθε εβδομάδα στη διάρκεια της ζωής της φυτείας ψεκάζουμε με το διάλυμα του TORFOVIT και με τον ζεόλιθο για την προστασία της φυτείας αλλά και για την υποβοήθηση της ανάπτυξης και καρποφορίας της.
Μετά οι ποσότητες των διαλυμάτων γίνονται πιο αραιές μετά από μερικά χρόνια εφαρμογών. Ο συνδυασμός του TORFOVIT και του ζεόλιθου έχει σαν αποτέλεσμα να διώχνουν τα παράσιτα ή καταστρέφουν την τροφή που αποθηκεύουν για τις κάμπιες που θα προκύψουν μετά την ωοτοκία. Γίνονται προληπτικά και όχι μετά την εμφάνιση των προσβολών. Με τα παραπάνω σκευάσματα θα αποφύγουμε τη χρήση χημικών προστατευτικών.
Συλλογή:
Ψεκάστε όλοι τα φασόλια που συγκομίσατε με διάλυμα ζεόλιθου 1:1000 και αφήστε τα να στεγνώσουν στη σκιά για να αυξήσετε το χρόνο διατήρησης τους.


ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ:
100kg/στρ ζεόλιθο για ενσωμάτωση
12,5kg/1000lit H2O ζεόλιθο
30-0-0 +4MgO+0.1Fe+0.3B+17% ζεόλιθο
28-8-8+0,52n+13% ζεόλιθο
12-12-12+3MgO+0.1Fe+25% ζεόλιθο.

ZEOPROFIT HELLAS , 2ο km Thessaloniki - Halkidona, Postal code: 57007 Thessaloniki Greece e-mail : apothiki@zeoprofit.gr Tel. + (0030) 2391300761-2 Mobile / Viber (0030)6974366443

Please publish modules in offcanvas position.