Πλεονεκτήματα από τη χρήση του στα αιγοπρόβατα:

 Δεσμεύει μυκοτοξίνες

 Μειώνει τα σωματικά κύτταρα στο γάλα

 Αυξάνει τη λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος

 Αυξάνει το βάρος και τη βιωσιμότητα των νεογέννητων

 Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης τοξαιμίας εγκυμοσύνης

 Βελτιώνει το ρυθμό αύξησης των αρνιών

 Προστατεύει από τις παρασιτώσεις του πεπτικού συστήματος

 

Ο ζεόλιθος ως πρόσθετο ζωοτροφής στα αιγοπρόβατα

Ο ζεόλιθος είναι 100% φυσικό – αδρανές προϊόν εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόσθετο ζωοτροφής (Καν. 1810/2005 ΕΕ).
Ο ζεόλιθος όταν πληροί τις προδιαγραφές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οριοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (Νο 744/2012, Νο 1810/2005) είναι ασφαλές προϊόν απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, διοξίνες και μικροβιακό φορτίο. Η χρήση του πρέπει να γίνεται στις σωστές δοσολογίες μετά από υπόδειξη του υπευθύνου κτηνιάτρου της μονάδας.

Ο ζεόλιθος στο φύραμα:
• Απορροφά την υγρασία
• Βοηθάει τον οργανισμό στην καλύτερη διαχείριση της τροφής και των θρεπτικών τα οποία απορροφάει ο οργανισμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βελτιώνοντας την διαδικασία της πέψης.
• Προστατεύει το όλο μίγμα τροφής από την ανάπτυξη μυκήτων και τοξινών, οπότε δεν υπάρχει μικροβιακό φορτίο.

Πλεονεκτήματα από την χρήση του:
• Δεσμεύει μυκοτοξίνες
• Μειώνει τα σωματικά κύτταρα στο γάλα
• Αυξάνει τη λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος
• Αυξάνει το βάρος και τη βιωσιμότητα των νεογέννητων
• Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης τοξαιμίας εγκυμοσύνης
• Βελτιώνει το ρυθμό αύξησης των αρνιών
• Προστατεύει από τις παρασιτώσεις του πεπτικού συστήματος

Αποτελέσματα από τη χρήση του ζεολίθου ως πρόσθετο στη ζωοτροφή:
• Απόσμηση κοπριάς και αποδοτικότερο οργανικό λίπασμα
Αύξηση της περιεκτικότητας αζώτου στην κοπριά. Ο ζεόλιθος αυξάνει και δεσμεύει το άζωτο στην κοπριά, ώστε να είναι προσιτό στα φυτά χωρίς να είναι υδατοδιαλυτό.
Η εισαγωγή της της κοπριάς με το ζεόλιθο στο έδαφος, βοηθάει στην αύξηση της υδατοϊκανότητας, της συγκράτησης του αζώτου και λοιπών θρεπτικών στοιχείων στη ζώνη των ριζών και στη σωστή διαχείριση ασβεστίου και καλίου. Έτσι, το μίγμα κοπριάς με το ζεόλιθο αποτελεί άριστο εδαφοβελτιωτικό.

Στο περιβάλλον
• Έλεγχος οσμών. Ο ζεόλιθος μειώνει την έκλυση αμμωνίας, υδρόθειου και μεθανίου στους χώρους εκτροφής και αποθήκευσης κοπριάς.
• Περιορισμός πληθυσμού των μυγών λόγω της λιγότερης έκλυσης αερίου αμμωνίας και μικρότερου ποσοστού υγρασίας στην κοπριά.
• Μείωση προβλημάτων μόλυνσης υπόγειων υδάτων. Ο ζεόλιθος δεσμεύοντας το άζωτο και τα βαρέα μέταλλα, μειώνει την μόλυνση των υπόγειων υδάτων με νιτρικά και νιτρώδη.

Τρόποι χρήσεις ζεολίθου στην κτηνοτροφία για μέγιστα δυνατά αποτελέσματα:
• Προσθήκη στο σιτηρέσιο
Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσθήκης ζεολίθου. Προσφέρει σημαντική βελτίωση στην υγεία των ζώων και στην παραγωγικότητα αυτών.
• Εφαρμογή στην στρωμνή
Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε καλύτερο περιβάλλον στα ζώα με ταυτόχρονη απόσμηση του χώρου.
• Προσθήκη στην κοπριά
Δημιουργία άριστου οργανικού εδαφοβελτιωτικού.

Διατίθεται σε διάφορες κοκκομετρίες:
Ενδεικτικά:
• 0,0 – 1 mm
• 0.5 – 1 mm
Διατίθεται σε συσκευασίες σακιού 25 Kg.

Προϊόν παραγωγής Slovak Repablic
www.zeocem.com

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος για Ελλάδα & Κύπρο:

ZEOPROFIT HELLAS PC
Εμπορία φυσικού ζεολίθου
Γιαννιτσών 31, 3oς όροφος, κτήριο Αριστοτέλης (κτήριο ΟΠΕΚΕΠΕ ),
ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310534606, Φαξ: 2310515195
www.zeoprofit.grinfo@zeoprofit.gr

26195900 326392851179235 3701449972689968537 n

Διατροφή προβάτων και αιγίων κατά τις κρίσιμες παραγωγικές και αναπαραγωγικές φάσεις

Zootechnia 2015
Μιχελή Παναγιώτα, MSC Γεωπόνος.

Οι βοσκότοποι της χώρας μας παρέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό θρεπτικές ουσίες στα πρόβατα και στα γίδια μόνο κατά τη διάρκεια της Άνοιξης ( Απρίλιος – Μάϊος) καθώς και από την αρχή του καλοκαιριού (Ιούνιος), ένα κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων θερινών μηνών (Ιούλιος – Αύγουστος) και κατά το μεγαλύτερο διάστημα του Φθινοπώρου (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) η βοσκήσιμη ύλη είναι πολύ περιορισμένη. Οι κτηνοτρόφοι, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να μετακινούν τα ποίμνιά τους σε περιοχές όπου υπάρχουν θερισμένα χωράφια σιτηρών (καλαμιές) ή να χορηγούν στα ζώα συμπληρωματικές ζωοτροφές. Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι κτηνοτρόφοι χορηγούν στα ζώα χονδροειδείς και συμπυκνωμένες ζωοτροφές. Η διατήρηση των προβάτων και αιγών στη βοσκή βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην ποώδη βλάστηση (περίοδος Άνοιξης) και κατά ένα μικρότερο μέρος στα αποξηραμένα χόρτα, τα υπολείμματα δηλαδή της βοσκήσιμης ύλης (περίοδος θέρος και φθινοπώρου), καθώς και στα φύλλα και κλάδους των θάμνων. Οι θρεπτικές όμως ανάγκες των ζώων συμπίπτουν χρονικά με τη μέγιστη παραγωγή βοσκήσιμης ύλης, γιατί οι κρίσιμες αναπαραγωγικές και παραγωγικές φάσεις αυτών δεν συμπίπτουν με την εποχή μέγιστης αναπαραγωγής βοσκήσιμης ύλης. Οι κρίσιμες περίοδοι του αναπαραγωγικού και παραγωγικού κύκλου των προβάτων και των αιγών, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διατροφή, είναι:
Η περίοδος των οχειών, η περίοδος της εγκυμοσύνης και η εναρκτήρια φάση της γαλακτοπαραγωγής (πρώτο δίμηνο μετά το τοκετό).

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΊΟΔΟ ΤΩΝ ΟΧΕΙΩΝ
Η περίοδος των οχειών, στις περισσότερες από τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας, συμπίπτει χρονικά με την πιο θερμή εποχή του έτους. Η διατροφή των προβάτων και αιγών κατά τη περίοδο αυτή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο χόρτο βοσκής. Κατά τη θερινή όμως εποχή στη χώρα μας επικρατεί ανομβρία και υψηλή θερμοκρασία και η βοσκήσιμη ύλη είναι πολύ περιορισμένη. Τα πρόβατα και τα γίδια κατά κανόνα δεν ικανοποιούν τις θρεπτικές ανάγκες τους στις βοσκές και οι κτηνοτρόφοι δεν χορηγούν συμπληρωματική τροφή, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τα ζώα στην οχεία σε κακή θρεπτική κατάσταση. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η μείωση του ποσοστού των συλλήψεων και της πολυδυμίας . Τα πρόβατα και τα γίδια κατά τη περίοδο των οχειών πρέπει να βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση για να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό συλλήψεων καθώς και η μεγάλη συγκέντρωση τοκετών σε σύντομο χρονικό διάστημα . Είναι λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις, επιτακτική η ανάγκη συμπληρωματικής διατροφής για την θρεπτική τόνωση των ζώων και για χρονικό διάστημα 5 εβδομάδων, δηλαδή 3 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την εισαγωγή των αρσενικών στο κοπάδι των προβατίνων ή αιγών. Η ποσότητα της συμπληρωματικής διατροφής, που απαιτείται για την περίοδο των οχειών, εξαρτάται από τη θρεπτική κατάσταση των ζώων και τη διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη.

  • Στην περίπτωση που καλύπτονται οριακά οι θρεπτικές ανάγκες συντήρησης των ζώων στη βοσκή και η θρεπτική κατάσταση τους είναι κακή, χορηγούνται ανά κεφαλή κα ημέρα 330-350 gr μίγματος συμπυκνωμένων τροφών.
    Στην περίπτωση όμως που δεν καλύπτονται οριακά οι θρεπτικές ανάγκες συντήρησης των ζώων στη βοσκή και η θρεπτική τους κατάσταση είναι κακή, χορηγούνται ανά κεφαλή και ημέρα 300-350 Gr μίγματος συμπυκνωμένων τροφών.
    Στην περίπτωση όμως που δεν καλύπτονται οι ανάγκες συντήρησης των ζώων στη βοσκή χορηγούνται μεγαλύτερες ποσότητες μίγματος συμπυκνωμένων τροφών και οι ανάλογες ποσότητες χονδροειδών τροφών

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Η περίοδος αυτή από πλευράς διατροφής χωρίζεται σε 3 φάσεις.
Η πρώτη φάση συμπίπτει χρονικά τη πλέον ξερή περίοδο του έτους. Η βοσκήσιμη ύλη κατά την περίοδο αυτή είναι περιορισμένη, επαρκής, ωστόσο, για την ικανοποίηση των θρεπτικών αναγκών συντήρησης των ζώων. Στην περίπτωση όμως που δεν καλύπτονται οι ανάγκες συντήρησης των ζώων χορηγούνται χονδροειδείς συμπυκνωμένες ζωοτροφές για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών των ζώων σε ενέργεια, αζωτούχες ουσίες, ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης (πρώτες 3-4 εβδομάδες) η επιβίωση του εμβρύου και η συνέχιση της κυοφορίας συνδέονται άμεσα με τη θρεπτική κατάσταση των ζώων. Έτσι, η ικανοποίηση των θρεπτικών αναγκών τους στη κρίσιμη αυτή αναπαραγωγική φάση παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο περιορισμό της εμβρυϊκής θνησιμότητας. Εάν τα ζώα βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση, η ανάπτυξη του εμβρύου δεν επηρεάζεται ακόμη και από ελλειμματική διατροφή.

Κατά τη δεύτερη φάση (5-17η εβδομάδα) , εάν τα ζώα βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση, η ανάπτυξη του εμβρύου δεν επηρεάζεται ακόμη και από ελλειμματική διατροφή, όπως και στη προηγούμενη φάση. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της εγκυμοσύνης, εάν τα ζώα βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση και η διατροφή τους είναι ελλειμματική, είναι δυνατό να παρατηρηθεί μικρή απώλεια σωματικού βάρους (2-3 Kg ανά κεφαλή) χωρίς δυσμενείς επιδράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου. Κάτω από κανονικές συνθήκες εκτροφής το σωματικό βάρος των προβατίνων και αιγών παρουσιάζει μια μέση ημερήσια αύξηση 30g.

Η πιο κρίσιμη περίοδος από πλευράς διατροφής για τα πρόβατα και τα γίδια είναι το τελευταίο στάδιο ιδιαίτερα όταν αυτό συμπίπτει με τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης οι θρεπτικές ανάγκες των ζώων αυξάνονται σημαντικά, γιατί εκτός των αναγκών συντήρησης απαιτούνται επιπρόσθετες ποσότητες ενέργειας και θρεπτικών ουσιών για την αύξηση του εμβρύου αλλά και των σωματικών εφεδρειών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της γαλακτοπαραγωγής με ά τον τοκετό. Κατά τις τελευταίες 7 εβδομάδες της εγκυμοσύνης το βάρος των προβατίνων και των αιγών κάτω από κανονικές συνθήκες εκτροφής, αυξάνεται κατά 180g την ημέρα. Η αύξηση αυτή του σωματικού βάρους των προβατίνων και των αιγών επιτυγχάνεται με τη χορήγηση 600g μίγματος συμπυκνωμένων τροφών και 1000 g ξηρού χόρτου μηδικής και αντίστοιχης ποσότητας χόρτου βοσκής, όταν φυσικά τα ζώα βγαίνουν για βοσκή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η εναρκτήρια φάση της γαλακτοπαραγωγής των προβάτων και αιγών, διάρκειας 6-8 εβδομάδων, που συνήθως συμπίπτει χρονικά με τη περίοδο του χειμώνα είναι κρίσιμη από πλευρά διατροφής. Κατά τη διάρκεια αυτή, εκτός των αναγκών συντήρησης, τα ζώα έχουν επιπρόσθετες ανάγκες κυρίως σε ενέργεια και πρωτεΐνη για την παραγωγή γάλακτος. Στα πρόβατα και στα γίδια το μέγιστο ύψος γαλακτοπαραγωγής παρατηρείται την 3η εβδομάδα μετά τον τοκετό, στη συνέχεια η παραγωγή γάλακτος σταθεροποιείται μέχρι το τέλος της γαλουχίας των αμνοεριφίων και μετά τον απογαλακτισμό μειώνεται σταδιακά μέχρι την περίοδο των οχειών, που πρακτικά διακόπτεται με το άρμεγμα. Κατά τη περίοδο της εναρκτήριας φάσης της γαλακτοπαραγωγής, το χόρτο βοσκής είναι σχεδόν ανύπαρκτο, γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι χορηγούν, κατά τη φάση της γαλακτοπαραγωγής των προβάτων και των αιγών, δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις θρεπτικές τους ανάγκες, τα ζώα καταναλίσκουν σωματικά ενεργειακά αποθέματα με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Στη φάση αυτή της γαλακτοπαραγωγής, οι προβατίνες πρέπει να καταναλώσουν τις σωματικές εφεδρείες τους για την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής γάλακτος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι τα εμπορικά μίγματα συμπυκνωμένων ζωοτροφών πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστες βιομηχανίες ζωοτροφών, και να περιέχουν όσο το δυνατό περισσότερες πρώτες ύλες ώστε να επικαλύπτονται τα ελλείμματα ή πλεονάσματα των θρεπτικών ουσιών και να καθίστανται τα μίγματα κατά το δυνατόν ισόρροπα σε συνδυασμό με τις χονδροειδείς τροφές του σιτηρεσιού.

26733854 326702574481596 3302584508346558513 n

Η χρήση του ζεόλιθου στην Κτηνοτροφία

• Δεσμεύει μυκοτοξίνες
• Προλαμβάνει τη δυσπεπτική οξέωση
• Μειώνει την εμφάνιση της διάρροιας
• Βελτιώνει την αξιοποίηση της τροφής
• Βελτιώνει το ρυθμό αύξησης των μοσχαριών
• Αυξάνει το τελικό σωματικό βάρος

ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ:
• Παράγονται από μύκητες (μούχλες) του γένους Aspergillus spp. που αναπτύσσονται στις ζωοτροφές.
• Εντοπίζονται συχνά ακόμα και σε φαινομενικά <<καθαρές>> ζωοτροφές.
• Στο γάλα εμφανίζονται μόνο το 1-2% των αφλατοξινών που καταναλώνει το ζώο.
• Προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες γιατί:

1) Επιβαρύνουν την υγεία του ζώου και μειώνουν την παραγωγικότητα του
2) Οι γαλακτοβιομηχανίες δεν παραλαμβάνουν το γάλα που περιέχει αφλατοξίνες >0,5 ppb.

Οι αφλατοξίνες αντιμετωπίζονται στην πράξη με:
1) Την απομάκρυνση των προσβεβλημένων ζωοτροφών
2) Την προσθήκη στις ζωοτροφές μυκοδεσμευτικών ουσιών.

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως δεσμευτικό αφλατοξινών (EU directive 70/524/CEE) και οικονομικότερο σε σχέση με τα συνήθη χρησιμοποιούμενα μυκοδεσμευτικά.

Ο ζεόλιθος της Zeoprofit Hellas P.C.:
• Έχει υψηλή περιεκτκότητα σε κλινιπτιλόλιθο (93%)
• Είναι πιστοποιημένος με FAMI-QS, ISO 9001:2001 και ISO 22000:2005
• Διατίθεται σε δύο κοκκομετρίες.

Δημιουργία: Internet Technology Solutions Κατασκευή ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη | Κατασκευή Eshop | Προώθηση ιστοσελίδων | Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων | Portfolio | Web Design - Internet Marketing