ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ

 

koromila

ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ (Prunus cerasifera)

edafos

Κατεργασία εδάφους

vlastisi

Εποχή Βλάστησης

anaptuksi1

Εποχή ανθοφορίας

anaparagwgi

Εποχή αναπαραγωγής

wrimansi

Εποχή ωρίμανσης

sugkomidiΣυγκομιδή

Μήνας

Σεπτέμβριος-Φεβρουάριος

Ιανουάριος- Μάρτιος

Φεβρουάριος- Μάρτιος

Μάρτιος- Απρίλιος

Αρχές Μαίου- Ιούνιος

Μάιος- Ιούλιος

Ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος ως αδρανές – μη τοξικό- εδαφοβελτιωτικό προστίθεται στο έδαφος με ενσωμάτωση κατά την προετοιμασία.

Έχει πρακτικά μόνιμη δράση ως αποθήκη νερού και θρεπτικών και πάνω από 10 χρόνια ως αποτοξινωτικό από βαρέα μέταλλα.

Ανάλογα με τον τύπο εδάφους και τις ιδιαιτερότητές του ενσωματώνουμε 6-10 kg/δένδρο.

Κοκκομετρία 1-2,5 mm σε μέσης σύστασης εδάφη.

Κοκκομετρία 2,5-5mm σε βαριά εδάφη.

Σπορά/φύτευση

Ανάγκες ποτίσματος

Θρέψη φυτού

Ο ζεόλιθος μπορεί να ενσωματωθεί μόνος του ή ταυτόχρονα με οποιοδήποτε λίπασμα. Έτσι, θα διαχειριστεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους προσφέροντάς τα στο φυτό όταν αυτά ζητηθούν από το ριζικό σύστημα.

Φυλλοδιαγνωστική

Κλάδεμα

Ασθένειες

Μονίλια (Monilinia fructicola)

Έντομα

Αφίδες,Οπλοκάμπη, Κοκκοειδή (ψώρα)

Καρπόκαψα, Τετράνυχοι

Ζιζάνια

Προφυτρωτικά και μεταφυτρωτικά

 

Έντομα πυρηνόκαρπων

Επιμέλεια: Μιχελή Παναγιώτα - Msc Γεωπόνος ΑΠΘ

Πηγή: Παπαδοπούλου Σμαρώ - Καθηγήτρια Φυτοπροστασίας ΑΤΕΙΘ

• Rhagoletis cerasi (L.) (Diptera: Tephritidae)
• Ραγκολέτις των κερασιών

Η ραγκολέτιδα ή σκουλήκι των κερασιών είναι ο σπουδαιότερος ζωικός εχθρός της κερασιάς και βυσσινιάς. Οι χαμηλές θερμοκρασίες περιορίζουν την διάδοση του και για το λόγο αυτό συναντάται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ:
Ακμαίο: έχει μήκος σώματος 3-5 χιλιοστά μαύρου χρώματος. Σε κάθε πτέρυγα φέρει 4 γραμμές καφετί χρώματος και οι δύο τελευταίες σχηματίζουν ένα V.
Προνύμφη: άποδη και ακέφαλη

ΒΙΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑ:
Διαχειμάζει ως νύμφη στο έδαφος στα 10 εκατοστά περίπου. Την άνοιξη γενούν τα ακμαία και οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στον καρπό και τον τρώνε. Αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξη τους μπαίνουν στο έδαφος, νυμφώνονται και διαχειμάζουν. Έχει μια γενεά το έτος.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Χρήση οργανοφωσφορικών και καρβαμιδικών εντομοκτόνων με ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία του τελευταίου ψεκασμού.

• Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae)
• Μύγα της Μεσογείου

Προσβάλλει μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, εσπεροειδή κ.ά. προκαλλώμτας σημαντικές ζημιές στην παραγωγή.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ:
Ακμαίο: έχει μήκος σώματος 4-6 χιλιοστά με σταχτοκίτρινο χρώμα. Στις πτέυγες φέρει καφετί κηλίδες.
Προνύμφη: άποδη και ακέφαλη

ΒΙΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑ:
Έχει 7-8 γεννεές το έτος που εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες. Στα Νότια της Ελλάδας το έντομο είναι δραστήριο όλο το έτος.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Χρήση οργανοφωσφορικών και καρβαμιδικών εντομοκοτόνων με διασυστηματική δράση και ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομοηνία του τελευταίου ψεκασμού.

• Myzus persicae S. (Homoptera: Aphididae)
• πράσινη αφίδα της ροδακινιάς
•Hyalopteruspruni (Homoptera: Aphididae)
• αλευρώδης αφίδα της δαμασκηνιάς
• Brachycaudus persicae S. (Homoptera: Aphididae)
• μαύρη αφίδα της ροδακινιάς
• Αφίδες ή Ψείρες ή Μελίγκρες

Οι αφίδες μυζούν τα φύλλα και τους τρυφερούς μικρούς βλαστούς. Έχουν πολλές γενεές το έτος και ο πληθυσμός τους μεγαλώνει απότομα από την ταχύτητα που πολλαπλασιάζονται.
Οι ζημιές που προκαλούν είναι σοβαρές. Τα προσβεβλημένα φύλλα συστρέφονται, αποχρωματίζονται κα ξεραίνονται. Οι βλαστοί δεν αναπτύσσονται κανονικά, καθώς και οι μικροί στόχοι. Πρόβλημα επίσης δημιουργεί η ρύπανση των φυτικών οργάνων.
Η δράση των πολλών φυσικών εχθρών μετριάζει τους πληθυσμούς των αφίδων και ιδιαίτερα τον αρχικό πληθυσμό της επόμενης βλαστικής περιόδου αλλά η παράλληλη αύξηση πληθυσμού αφίδων και πληθυσμού εντομοφάγων δεν απαλλάσσει την καλλιέργεια από την αρχική πρώιμη προσβολή. Γι’αυτό το λόγο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε νωρίς το μικρό πληθυσμό των αφίδων στις καλλιέργειες μας με χημικά μέσα, αφού τα προσβεβλημένα φύλλα δεν επανέρχονται στην πρώτη τους κατάσταση.
Για την καταπολέμηση των αφίδων εκτός από τους χειμερινούς ψεκασμούς, θα εφαρμοστούν νωρίς την άνοιξη και με την έναρξη της βλαστήσεως με τα διασυστηματικά αφιδοκτόνα σε μικρές δόσεις για να προφυλάξουμε τον πληθυσμό των εντομοφάγων εντόμων του βιοτόπου ή κάνουμε εφαρμογή με εντομοκτόνα φυτικής προελεύσεως όπως είναι οι πυρεθρίνες (π.χ. Desics και άλλα).

• Capnodis tenebrionis L. (Coleoptera: Buprestidaea)
• Καπνώδης των δέντρων

Ο καπνώδης ή μυλωνάς ή πλατυκέφαλο σκουλήκι, ή αλευράς είναι σοβαρός εχθρός των δενδρωδών καλλιεργειών των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου. Τα προσβεβλημένα δέντρα αδυνατίζουν και σπάζουν από τον αέρα, Τα μικρά δέντρα στα φυτώρια ή στον αγρό ξεραίνονται.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ:
Το ακμαίο είναι ένα μεγάλο σκαθάρι, μήκους 22-28 χιλ., χρώματος μαύρου με πρόνωτο σταχτί.
Η προνύμφη υπόλευκη κυλινδρική μήκους 50 χιλ., έχει τα θωρακικά τμήματα πλατιά και φέρουν ένα V ανάποδο, που είναι χαρακτηριστικό του εντόμου.

ΒΙΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑ:
Τα ακμαία εμφανίζονται από τον Μάΐο και γεννούν στη βάση του κορμού των δέντρων. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες ορύσσουν στοές στο κάμβιο και στο ξύλο καθώς καις τις ρίζες του δέντρου. Όταν η προνύμφη συμπληρώσει την ανάπτυξή της φτιάχνει κοντά στο φλοιό μια νυμφική στοά και νυμφώνεται. Στη συνέχεια το ακμαίο τρυπάει το φλοιό και βγαίνει. Συμπληρώνει τον βιολογικό του κύκλο σε δύο χρόνια. Στις περιοχές με ήπιο χειμώνα μπορεί να διαχειμάσει ως ακμαίο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Εναντίον του ακμαίου γίνονται ψεκασμοί με οργανοφωσφορικά ή καρβαμιδικά ή θειοντάν στον κορμό και τους βραχίονες την εποχή που γεννά το έντομο. Επίσης και εναντίον των προνυμφών σκορπίζονται εντομοκτόνα (carbofuran, chlorpyriphos κ.ά.) εδάφους σε ακτίνα μισό μέτρο από τον κορμό, τα οποία και παραχώνονται.

• Anthonomus sp. (Coleoptera: Curculionidaea)
• Ανθονόμος της αμυγδαλιάς

Είναι ένα μικρό σκαθάρι που μοιάζει με τον ανθονόμο της απιδιάς. Το ακμαίο που εμφανίζεται τον Απρίλιο ζημιώνει τα μάτια. Το καλοκαίρι διαπαύεται και αργά το φθινόπωρο γεννά τα ωά του στα ανθοφόρα μάτια. Οι προνύμφες που βγαίνουν κατατρώνε το εσωτερικό του ματιού και εκεί διαχειμάζουν.
Η καταπολέμηση του εντόμου σε περιοχές που εκδηλώνεται προσβολή γίνεται με ψεκασμούς κατά το Νοέμβριο με οργανοφωσφωρικά και καρβαμιδικά ή χλωριωμένα εντομοκτόνα.

Δημιουργία: Internet Technology Solutions Κατασκευή ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη | Κατασκευή Eshop | Προώθηση ιστοσελίδων | Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων | Portfolio | Web Design - Internet Marketing