ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

portokaliΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (Citrus sinensis)

edafosΚατεργασία εδάφους

vlastisiΕποχή Βλάστησης

250px-OrangeBloss wbΕποχή ανθοφορίας

anaparagwgiΕποχή αναπαραγωγής

wrimansiΕποχή ωρίμανσης

sugkomidiΣυγκομιδή

Μήνας

Μάρτιος,

Ιούνιος-Σεπτέμβριος

Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο ενώ οι όψιμες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ανάλογα με την ποικιλία

Ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος ως αδρανές – μη τοξικό- εδαφοβελτιωτικό προστίθεται στο έδαφος με ενσωμάτωση κατά την προετοιμασία.

Έχει πρακτικά μόνιμη δράση ως αποθήκη νερού και θρεπτικών και μακρόχρονη ως αποτοξινωτικό από βαρέα μέταλλα.

Ανάλογα με τον τύπο εδάφους και τις ιδιαιτερότητές του ενσωματώνουμε 4-8 kg/δένδρο.

Κοκκομετρία 1-2,5 mm σε μέσης σύστασης εδάφη.

Κοκκομετρία 2,5-5mm σε πολύ βαριά εδάφη.

Ο ζεόλιθος μπορεί να ενσωματωθεί μόνος του ή ταυτόχρονα με οποιοδήποτε λίπασμα. Έτσι, θα διαχειριστεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους προσφέροντάς τα στο φυτό όταν αυτά ζητηθούν από το ριζικό σύστημα.

Σπορά/φύτευση

Ανάγκες ποτίσματος

500-2000 lit/ χρόνο

Θρέψη φυτού

pH 5,5-7,0 , καλά στραγγιζόμενο έδαφος και να μην περιέχει πάνω από 30% ασβέστη.

Εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης

Κλάδεμα

Κλάδεμα μόρφωσης & ανανέωσης

Γίνεται τον Απρίλιο πριν την ανθοφορία μέχρι και την έναρξή της

Κλάδεμα καρποφορίας

Ασθένειες

Ριζική σήψη (Phytophora cactorum), Ανθράκωση (Colletotrichum gloeosporioides)

Κομμιώσεις (Diaporthe citri etc.)

Κορυφοξήρα (Deuterophoma tracheiphila)

Αλτερναρίαση (Alternaria), Σήψεις καρπών (Botrytis citricola)

Έντομα

Παρλατόρια των εσπεριδοειδών (Parlatoria zizyphi)

Αφίδα (Taxoptera aurantiae)

Ψευδόκοκκος & κόκκος των εσπεριδοειδών (Planococcus citri, Coccus hesperidium)

Μύγα της Μεσογείου (Ceratatis capitata)

Ζιζάνια

Συχνά οργώματα για καταπολέμηση ζιζανίων

 

Καταπολέμηση εντόμων εσπεριδοειδών

Επιμέλεια: Μιχελή Παναγιώτα - Msc Γεωπόνος ΑΠΘ

Πηγή: Παπαδοπούλου Σμαρώ - Καθηγήτρια Φυτοπροστασίας ΑΤΕΙΘ

Μερικά από τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή και δαπανώνται μεγάλα ποσά ετησίως για την αντιμετώπισή τους αναφέρονται παρακάτω:

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ
• Chrysomphalus dictyospermi Morg. (Homoptera : Diaspididae)
• Κοκκινόασπρη Ψώρα

Το κοκκοειδές αυτό, που λέγεται και κοκκινόασπρη ψώρα, κατάγεται από την Κίνα και έχει διαδοθεί σε όλες σχεδόν τις θερμές περιοχές της γης.
Στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου είναι από τους σπουδαιότερους εχθρούς των εσπεριδοειδών.
Προσβάλλει φύλλα, καρπούς και βλαστούς και σπάνια χονδρούς κλάδους. Προκαλεί εξασθένιση του δένδρου, φυλλόπτωση και παραμόρφωση των καρπών, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας τους. Ως ξενιστές έχει τα εσπεριδοειδή και άλλα καλλιεργούμενα φυτά οπωροφόρα και καλλωπιστικά.
Το θηλυκό ακμαίο δεν έχει φτερά, έχει στρογγυλωπό, πλατύ, έχει χρώμα κίτρινο και ασπίδιο διαμέτρου 1,6 χιλιοστά. Το αρσενικό ακμαίο έχει δύο φτερά, χρώμα, κίτρινο και ασπίδιο σχήματος ελλείψεως και είναι μικρότερο του θηλυκού.

ΒΙΟΙΚΟΛΟΓΙΑ:
Το έντομο αυτό διαχειμάζει σαν νύμφη στα προσβεβλημένα μέρη του φυτού. Την άνοιξη συμπληρώνει την ανάπτυξη του και αφού γονιμοποιηθεί γεννά τα αυγά του, 100-150, που συσσωρεύονται κάτω από το ασπίδιο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς και ιδιαίτερα έντομα που ανήκουν στα κολεόπτερα, υμενόπτερα Aphytis chrysomhali και άλλες τάξεις των εντόμων. Επειδή η ψώρα αυτή είναι ο σοβαρός εχθρός κυρίως των εσπεριδοειδών γίνεται χημική καταπολέμηση.
Παρόμοιο είδος ψώρας είναι και το Aonidiella aurantii Mask. Που λέγεται και κόκκινη ψώρα των εσπεριδοειδών και αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο.

• Planococcus citri (R) (Homoptera : Pseudococcidae)
• Ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών

Το κοκκοειδές αυτό προσβάλλει εκτός από τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, τη συκιά και πολλά καλλωπιστικά φυτά. Οι ζημιές που προκαλεί είναι άμεσες και έμμεσες. Προκαλεί την εξασθένιση του φυτού, την πτώση των ανθέων και των καρπών και ευνοεί την ανάπτυξη της καπνιάς, που μαζί με τις κέρινες εκκρίσεις, κάνουν τους μεγάλους καρπούς χωρίς καμιά εμπορική αξία.
Το έντομο αυτό σε ευνοϊκό περιβάλλον διατηρεί τη δραστηριότητα που σε ολόκληρο τον χρόνο με αποτέλεσμα όλες οι εποχές, ακόμη και το χειμώνα να υπάρχουν στα προσβεβλημένα δένδρα όλα τα στάδια, από το ωό μέχρι το ακμαίο.
Το θηλυκό, όταν πρόκειται να γεννήσει τα αυγά του, βγάζει άσπρο κερί και φτιάχνει τον σάκο πίσω και κάτω από την κοιλιά του, μακρύ όσο το σώμα του και είναι εκεί μέσα γεννάει 300-400 αυγά. Το πυκνό φύλλωμα, η σκιά, η υγρασία και υπερβολική βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Μπορεί να συμπληρώσει 3-4 γενεές τον χρόνο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Γίνονται προσπάθειες για να εγκλιματιστούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης δραστικά παράσιτα. Σε περιπτώσεις σοβαρών προσβολών των φυτών θα εφαρμόσουμε ψεκασμούς μόνο σε θερινούς πολτούς ορυκτελαίων στην κατάλληλη εποχή και με τις γνωστές προφυλάξεις.

• Icerya purchase Mask (Homoptera : Margarodidae)
• Ισέρυα των εσπεριδοειδών

Η ισέρυα, που κατάγεται από την Αυστραλία και την Ασία, είναι μια ψώρα, που προσβάλλει πολλά φυτά και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες πολλών περιοχών με ήπιο κλίμα.
Εξασθενίζει τα φυτά, προκαλεί φυλλόπτωση και τελικά μπορεί να ξεράνει τα φυτά, όταν η προσβολή διαρκέσει πολύ χρόνο. Παράλληλα, στα ζαχαρούχα εκκρίματα, αναπτύσσονται μύκητες της καπνιάς, που μεγαλώνουν τη ζημιά.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ:
Το θηλυκό ακμαίο έχει σώμα ελλείψεως, χρώμα κόκκινο, καλυμμένο με λευκές κίτρινες εκκρίσεις και μήκος 4 χιλιοστά. Στην άκρη της κοιλιάς σχηματίζει άσπρο κέρινο ωοσάκκο, μήκους 5 χιλιοστά, που φέρει 16 αυλάκια.

ΒΙΟΙΚΟΛΟΓΙΑ:
Το κοκκοειδές αυτό έχει πολλούς ξενιστές – φυτά και διαχειμάζει στις θερμές περιοχές ως ωό, νύμφη και ακμαίο και στις ψυχρές περιοχές το ακμαίο. Γεννά 400-800 αυγά, που τα βάζει μέσα στον ωοσάκκο. Μπορεί να συμπληρώσει 3-4 γενεές το έτος.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Είναι ανθεκτικό στα φυτοφάρμακα. Τόσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης όσο και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού εχθρού εφαρμόζεται βιολογική καταπολέμηση. Χρησιμοποιείται σαν εντομοφάγο το αρπακτικό έντομο, Rodolia cardinalis μικρό Κολεόπτερο της οικογένειας Coccinellidae, που μεταφέρθηκε στην Ιταλία από την Αυστραλία το 1901. Το αρπακτικό αυτό, που έχει 5-6 γενεές το χρόνο, είναι πολύ γόνιμο, το θηλυκό γεννά γύρω στα 800 αυγά και κατατρώγει όλα τα στάδια της Ισέρυας. Μόνο σε περίπτωση που δεν μπορεί να εγκλιματισθεί, ο φυσικός εχθρός εφαρμόζονται ψεκασμοί εναντίον της Ισέρυας με πολτούς ορυκτελαίων, που έχουν ενισχυθεί με στοιχεία, την εποχή της εκκολάψεως των ωών.
Στα εσπεριδοειδή έχουν βρεθεί και άλλα κοκκοειδή , σαν Aspidiotus hederae, Lepidosaphes beckii Newm και μερικά άλλα που προσβάλλουν την ελιά.

ΑΦΙΔΕΣ

Στα εσπεριδοειδή συναντάται το είδος Toxoptera aurantiae που προσβάλλει τα φύλλα, τους βλαστούς και τους καρπούς. Είναι μια μικρή αφίδα μαύρη – καστανή, που εμφανίζεται την άνοιξη. Έχει πολλούς εχθρούς, που περιορίζουν το πληθυσμό της. Για την καταπολέμησή της εφαρμόζονται ψεκασμοί.
Επίσης τα εσπεριδοειδή προσβάλλονται από το θρίπα Heliothrips haemorrhoidalis που προκαλεί στους καρπούς χαρακτηριστική εσχάρωση. Επίσης προσβάλλονται από αλευρώδεις Trialeyrodes citri, Parabemisia myricae κ.α.

29386981 353785775106609 1260962416255041536 n29340615 353785818439938 7946672877607059456 o29342870 353785955106591 6007955873194835968 o29356484 353785858439934 4762889981305815040 n

 

Καλλιέργεια εσπεριδοειδών

Μετά τη συλλογή των καρπών και τα κλαδέματα κάνουμε έναν καταστροφέα για να τεμαχίσουμε τα κλαδιά και τα χόρτα. Στη συνέχεια ψεκάζουμε 2Kg ανά στρέμμα. Επακολουθεί μια ελαφριά φρέζα για την ενσωμάτωση της βλάστησης στο έδαφος για να μετατρέψουμε σε μποκάσι.

Επάλειψη των καρπών – Χειμερινή προστασία

Υλικά:
• 50-75 gr κόλλα διαλυμένη σε 8-10 lit. Νερό.
• 5Kg ζεόλιθο σε πούδρα.

Εκτέλεση:
Διαλύουμε την κόλλα στο νερό ρίχνοντας την σιγά-σιγά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το ζεόλιθο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να αποκτήσει το μείγμα τη ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε να επιτρέπει την εφαρμογή του στους κορμούς με τη βούρτσα.
Με το ειδικό μείγμα επαλείφουμε προσεκτικά μέχρι την πρώτη διακλάδωση για την καταπολέμηση διαχειμαζόντων παθογόνων και προστασία από παγωνιές.
Οι επόμενες επεμβάσεις θα γίνουν μετά το δέσιμο των καρπών. Κάθε 2 εβδομάδες πρέπει να εφαρμόζουμε ψεκασμούς του φυλλώματος για να βελτιώσουμε τη φωτοσύνθεση των δένδρων και να τα προστατεύσουμε από προσβολές.
Σε διάλυση 1:500 κάθε εβδομάδα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο μείωσε το σάπισμα των καρπών. Εκτός ψυγείου σε σημαντικό βαθμό με παραμονή των καρπών εκτός ψυγείου για 80 ημέρες.

Συλλογή φρούτων:
Ψεκάστε όλα τα φρούτα που συγκομίζετε με διάλυμα ζεολίθου 1:1000 για να αυξήσετε το χρόνο διατήρησης στο ψυγείο ή το ράφι.

Τα εσπεριδοειδή προτιμούν εδάφη με ελαφρώς όξινη αντίδραση και καλό αερισμό.
Λίπανση με ζεόλιθο (1Kg ανά δένδρο) βελτιώνει την δομή. Η βασική λίπανση συντηρεί το φυτό για πολλά χρόνια. Οι μυκόριζες που αναπτύσσονται στις ρίζες του φυτού βοηθούν πολύ στη θρέψη του. Οι χλωρώσεις είναι συχνές, ιδίως αν οι τιμές pH είναι υψηλές. Συχνά οφείλονται σε έλλειψη Fe, Zn κλπ. διορθώνονται με διαφυλλική λίπανση.
Τα εσπεριδοειδή έχουν μέση αντοχή στα άλατα, αλλά δεν αντέχουν σε περίσσεια Β (το νερό άρδευσης δεν πρέπει να περιέχει πάνω από 0,5 ppm B)
Το έδαφος πρέπει να εφοδιάζεται με άφθονο N, P, K και Mg για καλή παραγωγή και καλή ποιότητα.

Συνιστώμενες δοσολογίες:
• 3Kg ζεόλιθο σε κάθε δένδρο περιμετρικά (10-15 cm).
• 12,5Kg πούδρα ζεολίθου σε 1000 lit H2O.

Λιπάνσεις με ζεόλιθο:
Επιφανειακή:
• 0-0-30+10MgO+32% ζεόλιθο.
• 12-12-12+3MgΟ+0,1Fe+25% ζεόλιθο.
• 10-16-20+0,05Zn+22% ζεόλιθο.

ZEOPROFIT HELLAS PC
Εμπορία φυσικού ζεολίθου
Γιαννιτσών 31, 3ος όροφος, κτήριο Αριστοτέλης (κτήριο ΟΠΕΚΕΠΕ )
ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη
Τηλ./Φαξ: 2310515195
www.zeoprofit.grinfo@zeoprofit.gr

26804486 330167700801750 251956378473970367 n

 

Δημιουργία: Internet Technology Solutions Κατασκευή ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη | Κατασκευή Eshop | Προώθηση ιστοσελίδων | Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων | Portfolio | Web Design - Internet Marketing