imagesΑΚΤΙΝΙΔΙΟ (Actinidia chinensis)

  2Κατεργασία εδάφους

vlastisiΕποχή Βλάστησης

 Εποχή ανθοφορίας

1D174A322A4F4A490001B2B7261E26B2Εποχή αναπαραγωγής

wrimansiΕποχή ωρίμανσης

18-31-2--3-thumb-largeΣυγκομιδή

Μήνας

Νοέμβριος- Φεβρουάριος

Φεβρουάριος- Μάιος

Περίοδος ανθοφορίας: Μάιος για περίπου 15 ημέρες

Ιούνιος-Αύγουστος

Μέσα Σεπτεμβρίου- αρχές Νοεμβρίου

Μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου

Ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος ως αδρανές – μη τοξικό- εδαφοβελτιωτικό προστίθεται στο έδαφος με ενσωμάτωση κατά την προετοιμασία. Ιδανικά με την εγκατάσταση για να μη χρειαστεί να τραυματίσουμε τις ρίζες σε αναπτυγμένη φυτεία και ταυτόχρονη λίπανση με 5-6 τόν/στρ. καλά χωνεμένης πρόβειας κοπριάς.

Έχει πρακτικά μόνιμη δράση ως αποθήκη νερού και θρεπτικών και μακρόχρονη ως αποτοξινωτικό από βαρέα μέταλλα (κρίσιμες ιδιότητες για το ακτινίδιο).

Ανάλογα με τον τύπο εδάφους και τις ιδιαιτερότητές του ενσωματώνουμε 250-350 kg/στρέμμα ως 10-12 εκ.στα ήδη εγκατεστημένα ή διπλάσια ποσότητα ως τα 25 εκ. πριν από εγκατάσταση.

Κοκκομετρία 1-2,5 mm σε μέσης σύστασης εδάφη.

Κοκκομετρία 2,5-5mm σε πολύ βαριά εδάφη.

Απαραίτητη η χρήση του ζεόλιθου από την εγκατάσταση σε όλα τα κτήματα και κυρίως σε όσα έχουν προβλήματα με τη μηχανική τους σύσταση, το νερό, την αλκαλικότητα (και την πιθανή τροφοπενία σιδήρου), την αλατότητα.

  Η ενσωμάτωση ζεολίθου στο έδαφος βελτιώνει και τη μετασυλλεκτική συμπεριφορά των καρπών, ειδικά σε ευαίσθητες στο μαλάκωμα ποικιλίες.

Σπορά/φύτευση

 Όργωμα πριν την εγκατάσταση ως και 40 εκ. βάθος.

Η φύτευση των δενδυλλίων γίνεται συνήθως φθινόπωρο ή από αρχές Μαρτίου με ιδιαίτερη προσοχή σε όψιμους παγετούς.

Ανάγκες ποτίσματος

Σταθερή υγρασία, πολύ συχνά ποτίσματα (2-3 την εβδομάδα).

Νερό χωρίς υψηλή αλατότητα ή χλώριο.

 Η ακτινιδιά αρέσκεται να βρίσκεται σε περιβάλλον υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Μάιος 100m³ νερό

Ιούνιος 200 m³, Ιούλιος 250 m³, Αύγουστος 250 m³ νερό

Σεπτέμβριος 200 m³ νερό

Θρέψη φυτού

Προτιμά βαθιά, γόνιμα και υγρά εδάφη,με μεγάλη υδατοχωρητικότητα και καλή στράγγιση, ελαφρώς όξινα έως ουδέτερα (pH 6-7), με χαμηλό ενεργό ανθρακικό ασβέστιο.

Οι ανάγκες σε θρεπτικά ξεκινούν από νωρίς για την ακτινιδιά, γι αυτό πρέπει να φροντίζουμε για τη διαθεσιμότητά τους με σωστές μικρές και συχνές λιπάνσεις.

Συνιστάται εφαρμογή χωνεμένης πρόβειας κοπριάς με μέσο όρο 700 Kg/στρ./έτος μετά τον 6ο χρόνο.

Ο ζεόλιθος μπορεί να ενσωματωθεί μόνος του ή ταυτόχρονα με οποιοδήποτε λίπασμα. Έτσι, θα διαχειριστεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους (κυρίως Ν και Κ) προσφέροντάς τα  όταν αυτά ζητηθούν από το ριζικό σύστημα. Επιπλέον περιέχει Mg, Fe και αμβλύνει τις αρνητικές επιδράσεις τυχόν υψηλών συγκεντρώσεων Ca.

Επίσης αμβλύνει δραστικά τις επιπτώσεις από συγκεντρώσεις αλάτων στο έδαφος (υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα) στις οποίες η καλλιέργεια είναι ευαίσθητη, δίνοντας δυνατότητα ακόμα και για ελαφρώς μικρότερη βασική αζωτούχα λίπανση.

Σταδιακή αύξηση λιπαντικών μονάδων ανά έτος ως το 7ο έτος (να ακολουθούν την αύξηση της παραγωγής και των εκροών θρεπτικών).

Ενδεικτικά στο 8ο έτος Ν-Ρ-Κ 25-9-20 Kg/στρ. για παραγωγή 6 τον.

Βασική λίπανση μπορεί να γίνει από το Φθινόπωρο ως την Άνοιξη.

Νιτρικά Μάιο - Ιούνιο

Κλάδεμα

Χειμερινό αφού πέσουν τα φύλλα και ως τις 10 Φεβρουαρίου περίπου

Ασθένειες

Ασθένειες Κορμού :

Σήψη λαιμού από φυτόφθορα,

Σηψιρριζία από αρμιλλάρια,

Βακτηριακά καρκινώματα από αγροβακτήριο

Ασθένειες Καρπού και Βλαστού : Βοτρύτης (botrytiscinerea), Σληρωτίνια

Έντομα

Νηματώδεις,

Βαμβακάδα,

Τετράνυχος

Σκώροι,

Θρίπας

Ζιζάνια

 

Καλλιεργητικές συμβουλές για τη χρήση του ζεόλιθου στα ακτινίδια και η χρησιμοποίηση λιπασμάτων νέου τύπου ZEOPROFIT

Αρθρογράφος Μιχελή Παναγιώτα, Msc Γεωπόνος ΑΠΘ

Το φθινόπωρο: μετά την πτώση των φύλλων
2 λίτρα / στρέμμα TORFOVIT και 2 κιλά ζεολίθου σε πούδρα / 100 λίτρα νερού για ψεκασμό του εδάφους για την κομποστοποίηση των φύλλων και των άλλων φυτικών υπολειμμάτων που υπάρχουν στον αγρό.

Επάλειψη των κορμών – Χειμερινή προστασία:
ΥΛΙΚΑ:
• 50-75 γραμμάρια κόλλας διαλυμένη σε 8-10 λίτρα νερό
• 5 κιλά ζεόλιθο σε πούδρα
• 2 λίτρα TORFOVIT

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε την κόλλα στο νερό ρίχνοντάς την σιγά – σιγά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ζεόλιθο και TORFOVIT . Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να αποκτήσει το μείγμα τη ρευστότητα που χρειάζεται ώστε να επιτρέπει την εφαρμογή του στους κορμούς με τη βούρτσα.
Με το ειδικό μείγμα επαλείφουμε προσεκτικά όλους τους κορμούς μέχρι τη διακλάδωση στο οριζόντιο σύρμα για την καταπολέμηση διαχειμαζόντων παθογόνων και προστασία από παγωνιές. Αν δεν σας φθάσει το υλικό, κάνουμε και δεύτερη δόση ή ανάλογη ποσότητα.
Χειμώνας: Μετά την ολοκλήρωση των κλαδευμάτων και το άλεσμα των κλαδιών με καταστροφέα.
Ψεκασμός του εδάφους με TORFOVIT (3 λίτρα/ στρέμμα) στα οποία θα προστεθεί ζεόλιθος (2 κιλά ανά 100 κιλά ψεκαστικού υγρού). Στη συνέχεια παράχωση των αλεσμένων κλαδιών και της βλάστησης με ελαφριά φρέζα (4-5 εκατοστά βάθους).
Κάθε φορά που θα κόβετε τη βλάστηση (αγριόχορτα του χωραφιού) με καταστροφέα θα επαναλαμβάνετε τον παραπάνω ψεκασμό. Υπολογίζουμε 4-5 κοψίματα στη διάρκεια της χρονιάς. Αν μπορείτε να συνδυάσετε τον καταστροφέα με τον ταυτόχρονο ψεκασμό των κομμένων χόρτων σε ένα πέρασμα αυτό θα είναι μια πολύ σωστή και σοφή κίνηση.

Άνοιξη – Καλοκαίρι: μέχρι 1 μήνα πριν τη συγκομιδή (προεραιτική εφαρμογή)
Στις αρχές Μαΐου, στις 15 Ιουνίου μετά το δέσιμο των καρπών και κάθε 15 ημέρες μέχρι τέλη Αυγούστου ψεκασμός του φυλλώματος με μηχανοκίνητο νεφελοψεκαστήρα πλάτης διαλύματος 1% TORFOVIT στο οποίο θα προστεθεί και ζεόλιθος 50 γραμμαρίων ( ή 5 κουταλιές της σούπας) σε κάθε δόση ψεκαστήρα. Υπολογίζονται 6 τέτοιοι ψεκασμοί στη διάρκεια της καλλιέργειας.
Τα ακτινίδια προσφέρονται για βιολογική καλλιέργεια και όσοι παραγωγοί δεν προχωρούν στην υιοθέτηση βιολογικών πρακτικών χάνουν τα χρήματά τους αφού οι προσφερόμενες τιμές για τα βιολογικά ακτινίδια είναι 20% μεγαλύτερες από αυτές των συμβατικών. Με τη χρήση του ζεολίθου και του TORFOVIT αυτή η στροφή είναι πολύ ευκολότερη και μάλιστα διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων και των καταναλωτών και είναι βέβαιη η αύξηση της παραγωγής. Ήδη στη Χρυσούπολη Καβάλας λειτουργεί πρότυπη μονάδα διαλογής και συσκευασίας βιολογικών ακτινιδίων και φρούτων που καθιερώνει ειλικρινείς σχέσεις με τους παραγωγούς. Αν θέλετε να στραφείτε στη βιολογική παραγωγή, επικοινωνήστε με την μονάδα (κ. Νικόλαος Λούτσιγκας, τηλ. 6946777798, www.goustera.com)

Συλλογή καρπών
Ψεκάστε όλα τα φρούτα που συγκομίζετε με ζεόλιθο 1:1000 για να αυξήσετε το χρόνο διατήρησής τους στο ψυγείο ή το ράφι. Στη διατηρησιμότητα των καρπών συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό η υποβοήθηση της γονιμότητας με βομβίνους.

Συνιστώμενες δοσολογίες:
• 3 κιλά / δένδρο ως ενσωμάτωση με ζεόλιθο
• 12,5 κιλά / 1000 λίτρα νερό με ζεόλιθο
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ZEOPROFIT HELLAS
• 30-0-0 + 4MgO + 0.1 Fe + 0.3 B + 17% ζεόλιθο
• 0-0-30 + 10 MgO + 32% ζεόλιθο
• 5-10-20 + 6MgO + 0.1Fe + 19% ζεόλιθο
• 10-16-20 + 0.05Zn + 22% ζεόλιθο
• 12-12-12 + 3MgO + 0.1Fe + 25% ζεόλιθο
• 10-16-20 + 0,05Zn + 25% ζεόλιθο
• 18-7-12 + 4MgO + 0.1Fe + 0.5B + 10% ζεόλιθο

27072645 334539030364617 5141288469287195872 n

 

Δημιουργία: Internet Technology Solutions Κατασκευή ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη | Κατασκευή Eshop | Προώθηση ιστοσελίδων | Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων | Portfolio | Web Design - Internet Marketing